Káposztafélék, káposztatermesztés > Káposzta - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Káposztafélék, káposztatermesztés > 17 weboldal. Kategória leírása: Növény: Káposztafélék ismertetése, termesztése. Fejes-, kel- és vörös káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé, bimbóskel.
Szponzorált linkek
Vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea

A vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea), Brassica oleracea vad alfaja, kétnyári növény, első évben levelei tőrózsát formáznak, a többi Brassica-fajnál húsosabbak és vastagabbak, a mostoha környezetben a víz és a tápanyagok tárolására módosultak. A második évben a tápanyagok felhasználásával 1–2 méter magas szárat növeszt, amin számos sárga virágot hoz.

Vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea)
Fejes káposzta - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember. Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek.

Fejes káposzta - Wikipédia
Vörös káposzta
http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_k%C3%A1poszta

A vörös káposzta vagy lila káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik: savasabb talajon lilásabb, lúgosabbon zöldes-sárgásabb színűek levelei.

Vörös káposzta
Fodros kel
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fodros_kel

A fodros kel vagy leveles kel (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A kelkáposztára emlékeztet. Hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz. Sokoldalúan felhasználható a főzésben, bár többnyire főzelék vagy levesféle készül belőle, rakott kelnek is jó. Dekoratív külleme miatt dísznövényként is termesztik.

Fodros kel
Takarmánykáposzta, marhakáposzta
http://hu.wikipedia.org/wiki/Takarm%C3%A1nyk%C3%A1poszta

A takarmánykáposzta (Brassica oleracea convar. acephala var. medullosa), népies nevén marhakáposzta, leveles káposzta vagy óriás káposzta a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Késő őszi, kora téli zöldtakarmány.

Takarmánykáposzta, marhakáposzta
Karfiol - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Elsősorban Európában népszerű zöldség, amelynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül. Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek. Magas C-vitamin tartalmát (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi. Ásványi sókban is gazdag. Húspótló ételként rántva, vagy darált hússal dúsítva rakott karfiolként, levesnek, előfőzve saláták alkotórésze is lehet, de savanyúságnak eltéve is igen kitűnő.

Karfiol - Wikipédia
Minőségi zöldségpalánta termelőtől
http://www.zoldseg-palanta.hu/

Minőségi Szabadföldi zöldségpalánta közvetlenül a termelőtől. Április végétől június közepéig kínáljuk eladásra a kiváló minőségű, edzett zöldség-palántákat, melyeket a legnevesebb hazai és holland cégek vetőmagvaiból állítunk elő. Paradicsom, paprika, káposztafélék...

Minőségi zöldségpalánta termelőtől
Gourmandnet: Zöldségek
http://www.gourmandnet.hu/konyha/list.php?tpl=product&id=15

Gourmandnet: Zöldségek bemutatása. Egyes zöldségek betűrendben.

Gourmandnet: Zöldségek
Vitaminbank: Káposztafélék
http://vitaminbank.hu/kaposztafelek.php

Kelbimbó - bimbóskel, Brokkoli, Fejes káposzta (Brassica oleracea), Karalábé (Brassica cavolorapa), Karfiol (kelvirág) Kelkáposzta, a vitaminlabda Kínai kel (Brassica pekinensis), Vöröskáposzta (B. oleracea var. capitata f. rubra, lilakáposzta)

Vitaminbank: Káposztafélék
Bálint gazda: A bimbós kel
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/bimbos-kel.html

Külleme különlegesnek mondható, mert semmi más, nálunk termelt növényhez nem hasonlatos. Méteresre megnövő szárán, a levelek tövében nőnek a diónyi, káposztához hasonló szerkezetű bimbói, kedvező esetben akár 100 darab is egy tövön. Önmagában is dekoratív jelenség, akár a virágágyban is megállja a helyét. Kétéves növény, amely az első évben csak a vegetatív szerveit fejleszti ki, és a második évben hoz magot. A nálunk termelt bimbóskelek javarészt hibridek (a magtasakon F1 jelzés látható), és ezek magja továbbtermesztésre nem alkalmas.

Bálint gazda: A bimbós kel
Bálint gazda: Kelkáposzta
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/kelkaposzta.html

Hazánkban nagyon széleskörűen termelt növény a kelkáposzta, jóllehet sohasem vált olyan fontos népélelmezési cikké, mint a fejes káposzta. Termelik fólia alatt, korai szabadföldi, nyári és őszi terményként. Mohácson áttelelő kelkáposztát termelnek, amit ott minden bizonnyal a kiegyenlített klíma, az enyhe tél, a megfelelő talaj, az öntözési lehetőség, a kialakult termelési hagyomány, a körülményekhez hozzászokott tájfajta és a piac közösen tett lehetővé, és a termelők számára jövedelmezővé.

Bálint gazda: Kelkáposzta
A karalábé valójában káposzta?
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/majus/karalabe.html

Bálint gazda: A karalábé valójában káposzta? Plinius (i. sz. 23-79) korszakalkotó természettudományi munkájában hét káposztaformát ír le. Ezek között az egyik a vastag torzsájú, pompeji káposzta, amelyben a karalábé ősét ismerhetjük fel. A mai karalábé szára a föld felszíne fölött megvastagodik, és húsos gumót képez. Valójában - és botanikai értelemben - persze ez nem gumó, de mi ennek az érdekében termeljük, és a növénynek ezt a részét fogyasztjuk.

A karalábé valójában káposzta?
Brokkoli - a karfiol mostohatestvére
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/julius/brokkoli.html

Ez a nálunk még csak most terjedőben levő növény a káposztafélék népes családjának a tagja, és akárcsak közeli rokonai, ő is a Földközi-tenger vidékéről - valószínűleg Ciprus szigetéről - származik. Franciaországban, Olaszországban már régen fogyasztják, és Angliában is megbecsült, mindennapos zöldségféle. A brokkoli beltartalmában is értékes zöldségféle. Vitaminokban - különösen karotinban és C-vitaminban - gazdag. Sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat is tartalmaz. Az érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél könnyebben emészthető.

Brokkoli - a karfiol mostohatestvére
Káposztafélék biotermesztése
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=9 ...

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. - Káposztafélék biotermesztése. A káposztafélék széles választékából a hazai biogazdálkodásban több éves termesztési tapasztalatunk van fejes-, kel- és vöröskáposzta, karfiol, brokkoli, karalábé, bimbóskel és leveleskel fajtáink termesztésével. A káposztafélék csak jó tápanyag ellátottságú talajon adnak kielégítő termést, kifejezetten szervestrágya igényes növények. A biokáposzta termesztésben általános az istállótrágya és a saját gazdaságból származó komposzt használata.

Káposztafélék biotermesztése
Díszkáposzta Színkeverék
http://www.gazdabolt.hu/shop/virag-mag/T06521-diszkaposzta-szinkeverek

Díszkáposzta Színkeverék - Gazdabolt.hu online áruház. Brassica oleracea Díszkáposzta Színes leveleivel a virágágyak, virágládák érdekes őszi dísze. Enyhe tél esetén a tavaszt is megéri. Vetés: május- júliusban vethető ládába, hűvös helyen 6-8 nap alatt csírázik. Kiültetés: szeptemberben, 10 0C alatti hőmérsékleten levelei elszíneződnek. Napfényes helyet, laza, humuszos talajt igényel. Víz és tápanyag-igényes. Térállás: 30x30 cm. Felhasználás: virágágyak, balkonládák, dézsák diszítésére alkalmas.

Díszkáposzta Színkeverék
Hirdetések
Előző lap [1] 2 Következő lap
Oldal leírása
kaposzta.wyw.hu: Káposzta katalógus. Káposzta információk, káposztával, káposztafélékkel kapcsolatos weboldalak gyűjteménye. Káposzás ételek és káposzta receptek.
Gyűjteményünkben 205 válogatott káposzta témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 205 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 2 | Linkre kattintás összesen: 12405