Tomakonyha: Párolt káposztahttp://tomakonyha.blogspot.com/2010/02/parolt-kaposzta.html Ki lett adva ukázban a hétvégén, hogy a család sült kolbászt enne kolbászzsírral kevert krumplipürével. Nem gond, viszont ehhez kell a jóféle párolt káposzta is, anélkül nem lehet disznótorost enni...A párolt káposzta melegen és hidegen egyaránt remek kísérője lehet a disznótorosnak, sertés sülteknek, sült liba vagy kacsahúsnak.
Tehetjük szendvicsbe, ehetjük zsíros kenyérrel vagy csak úgy magában is.  Kocsonyahttp://kocsonya.wyw.hu/ Kocsonya: Jellegzetes téli egytálétel. A hagyományos sertéskocsonyán kívül, készíthetünk halkocsonyát, baromfikocsonyát, gyümölcskocsonyát, aszpikos hidegtálat is. Finom kocsonya receptek, videóreceptek összegyűjtésével segítünk a kocsonya elkészítésében is!  Receptkeresőhttp://receptek.wyw.hu/ WYW recept katalógus és receptkereső. Receptek, ételfutárok, fűszerek, ételek, és cukrászok kaposzta.wyw.hu gyűjteménye. Gasztronómiai fórumok, és TV műsorok. Magyar ízek receptjei.  Fogyókúrahttp://fogyokura.wyw.hu/ Fogyókúrás módszerek, diéták, fogyókúrás receptek. Alakformáló kezelések és nem utolsó sorban maga a sport fogyókúrás hatásai. Tippek és tanácsok méregtelenítéshez, egészséges étkezéshez. Mert fogyni okosan és vidáman is lehet!  Vitaminokhttp://vitamin.wyw.hu/ Ezen az oldalon igyekszünk összegyűjteni mindent, a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen vitaminokról és táplálékkiegészítőkről. Oldalunkon hasznos információkat találsz a természetes vitaminforrásokról, vitaminhiányról valamint válogathatsz a vitaminboltok között.  Szilveszterhttp://szilveszter.wyw.hu/ Szilveszter, Újév: Szilveszteri programok, bulik hogy ne teljen el unalmasan az év vége. Szilveszteri, újévi képeslapok, sms-ek, idézetek hogy a barátokat, családtagokat is köszönteni tudjad. Azoknak is a segítségére lehetünk, akik a konyhában készülődnek: szilveszteri receptek, ételek és italok Szilveszterre.  Karácsonyi receptekhttp://karacsonyireceptek.wyw.hu/ Karácsonyi receptek gyűjteménye, hogy az ünnepi asztal tökéletes legyen. Összegyűjtöttük a Karácsonyi, Adventi időszakra jellemző leveseket, főételeket, süteményeket, desszerteket. Segítünk a házi szaloncukor, ehető karácsonyfa díszek elkészítésében is.  Pogácsahttp://pogacsa.wyw.hu/ Hidegen és melegen egyaránt nagy kedvenc a pogácsa! Gyűjteményünkben megtalálod a finomabbnál finomabb pogácsa recepteket: burgonyás, vajas, tepertős, tejfölös, sajtos, juhtúrós és káposztás pogácsákat valamint diétás pogácsákat is. Hasznos tippek és tanácsok a sütéséhez.  Süteményhttp://sutemeny.wyw.hu/ Sütemény receptek: Édes és sós sütemények, torták, desszertek ünnepekre és hétköznapokra. Sütőben sült vagy sütés nélküli sütemény receptek. Nálunk a gyakorlott és kezdő konyhatündérek is találnak megfelelő receptet. Ajánlj Te is receptes oldalt gyűjteményünkbe.  Vital.hu: Káposztával a rák ellen?http://www.vital.hu/themes/health/cabbage1.htm Tápanyagtartalma, fekélyellenes hatása, rákmegelőző élelmiszer. Ezt a mindig kéznél lévő zöldségfélét széles körben alkalmazza a hagyományos népgyógyászat. Nem csak, hogy vitaminokban, tápanyagokban gazdag étel, de a már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző szerepe is jelentős.  Vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea)http://hu.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea A vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea), Brassica oleracea vad alfaja, kétnyári növény, első évben levelei tőrózsát formáznak, a többi Brassica-fajnál húsosabbak és vastagabbak, a mostoha környezetben a víz és a tápanyagok tárolására módosultak. A második évben a tápanyagok felhasználásával 1–2 méter magas szárat növeszt, amin számos sárga virágot hoz.  NoSalty: Káposzta - receptek képekkelhttp://www.nosalty.hu/alapanyag/kaposzta Káposzta alapanyaggal készíthető ételek receptjei, beszerzési és tárolási javaslatok. A fejes káposztát az ókori görögök nemesítették ki, míg a ma ismert változatai a középkorban alakultak ki. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és U-vitamint, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat.  Savanyú káposzta házilaghttp://rigorkaja.blogter.hu/123931/savanyu_kaposzta_hazilag A savanyú káposztát házilag pofonegyszerű elkészíteni, semmi ördöngösség nincs benne, és a hordós káposzta 2-3 hetes érési ideje alatt akár 3 nap alatt is beérik, az íze pedig
tapasztalataim szerint veri a nagyipari változatot. Lássuk hogyan készíthetjük el házilag ezt a több ezer éve kedvelt savanyúságot, ami már a kínai fal építésekor is a munkások elsőszámú c-vitamin forrása volt.  Káposztás ételekhttp://grocceni.com/tor/kaposzta.html grocceni.com - Káposztás ételek: Töltött, párolt, disznótoros káposzták, káposzta levesek, saláták...  Gyógynövénytár: Fejes káposztahttp://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Fejes_kaposzta?id=50 Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.
Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.
Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben. Konyhai felhasználás: Főzve, levesek, főzelékek, saláták formájában.  Káposzta leves diéta, fogyókúrahttp://www.fogyokura.org/kaposzta_leves_dieta A káposzta leves alapú fogyókúra talán a legrégebb óta közkézen forgó villámdiéta. Hatékonyságát az bizonyítja elsősorban, hogy nem hullott ki a köztudatból ilyen hosszú időn keresztül. Maga a káposzta, mely negatív kalóriás étel. A negatív kalóriás ételek azt jelentik, hogy kevesebb energiát nyer belőle szervezetünk, mint amennyit felhasznál a megemésztéséhez.  femina.hu: Káposzta-diétahttp://www.femina.hu/kalkulatorok/nepszeru_fogyik/kaposzta_kura Ha gyorsan szeretnél megszabadulni plusz kilóidtól, keresve sem találhatsz jobb módszert a savanyú káposzta-diétánál. A káposzta, amellett, hogy segíti az emésztést, remek zsírégető. Egy 84 grammos káposzta-adag csupán 15 kalóriát, 2 gramm szénhidrátot és 1 gramm fehérjét tartalmaz, viszont szintén 1 gramm rostot, zsírt pedig egyáltalán nem. A savanyú káposzta-diéta azonban kifejezetten rövid távra szól, legfeljebb egy hétig szabad tartani. A káposztát ezután is beépítheted étrendedbe, hiszen nagyon egészséges, azonban nem képezheti rendszeresen a főétkezéseket, mivel szervezetednek más tápanyagokra is szüksége van.  Terebess Online: Savanyú káposztahttp://terebess.hu/tiszaorveny/sauerkraut.html Erjesztéssel tartósított fehér káposzta, a közép- és kelet-európai konyhák kedvelt alapanyaga. A káposztát késsel vagy káposztagyaluval vékony csíkokra metélik vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel és ízesítőkkel (egész borssal, tormával, kaporral stb.) együtt lefedett hordóban vagy kádban erjesztik. Savanyú káposzta más nyelveken: Sauerkraut [német, angol], choucroute [francia], zuurkool [holland], crauti [olasz], col fermentada, chucrut, col picada en salmuera [spanyol], chucrute [portugál], surkal [svéd], kvasenaja kapuszta [orosz], kapusta kiszona, kapusta kwaszona [lengyel], rauginti kopustai [litván], suan cai [kínai]  Stromi Kft. - Vecséshttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/ Kiváló minőségű, helyi, tájjellegű savanyúságok előállításával, feldolgozásával állunk jelenlegi és leendő partnereink rendelkezésére. Tradicionális sváb,titkos,családi receptek alapján alakítottuk sajátos ízesítésünket. Termékskálánkon több mint 40 féle savanyúság található! Legnagyobb mennyiségben rendelt és készített savanyúság: A Vecsési savanyított káposzta.  Receptek a savanyú káposztávalhttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/erdekessegek+a+savanyusaghoz/receptek+a ... Egészséges életmód káposztával. Receptek a savanyú káposztával: Vecsési svábos kacsa, Csülkös bableves sörrel, Káposztás kifli.  Méregtelenít és fogyaszthttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/erdekessegek+a+savanyusaghoz/egeszseges ... Azt eddig is tudtuk, hogy a savanyú káposzta egészséges, sok C vitamint tartalmaz. Most új oldaláról ismerhetjük meg: segít a fogyókúrázóknak. Könnyen,gyorsan leadhatunk 2-3 kilót.  Vecsési káposzta ünnepehttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/vecsesi+kaposzta+unnepe/vecsesi+kaposzt ... Vecsési Káposzta Ünnepe (Wetscheser Krautfesta) A Vecsési Káposztafeszt időpontja: minden év szeptembere.
Helyszíne: Vecsés, Faluközpont (Epres). Minden év őszén megrendezésre kerülő egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ünnepség. 2 nap a káposzta körül! Káposztás ételkülönlegességek főzése, kóstolása, vására.
Savanyúságverseny, Káposztafeszt Foci Kupa. Terményáldás a Falusi Óplébánia templomban, Zenés felvonulás, koncertek,
híres fellépők, kirakodó vásár, gyermek hinták, légvárak...  Vecsési Káposzta Fesztiválhttp://www.vecsesikaposztafeszt.hu/ Ahhoz, hogy a vecsési káposzta hungarikummá váljék, (mint pl. a szegedi paprika) az önkormányzat és a feldolgozók együttműködése szükséges. A vecsési káposzta hírnevének megőrzése, a különleges minőség biztosítása a mi generációnk feladata. Ennek jegyében szervezzük meg évente a Káposztafeszt–et hiszen nem lehet más célunk, mint a generációról generációra öröklött hagyományok továbbvitele és fejlesztése, a méltán híres vecsési káposzta hírnevének további öregbítése kontinensünkön és szerte a nagyvilágban.  Vecsési savanyúságok - Sauer Bt.http://www.users.monornet.hu/sauer/termek.htm Vecsési savanyúságok - Sauer Bt. Káposzták és káposztával töltött vecsési savanyúságok.  elzászi savanyú káposzta (francia)http://www.aftouch-cuisine.com/recette/choucroute-alsacienne-29.htm Az elzászi savanyú káposzta (Choucroute Alsacienne) mindig fehérborban főzik meg és lehetőleg libazsírral.  Reuben sandwich (USA)http://whatscookingamerica.net/History/Sandwiches/ReubenSandwich.htm Reuben sandwich (USA) - Savanyú káposztás melegszendvics. Majonézzel (vagy Ezersziget dresszinggel) megkent két szelet rozskenyér. Az egyik szeletre tegyünk egy réteg savanyú káposztát, tetejére "corned beef" következik, majd egy szelet ementáli sajt. Végül borítsuk rá a másik szelet rozskenyeret a majonézes felével. Kívül vékonyan kenjük be vajjal a szendvicset és pirítsuk grillen vagy toast-sütőben egyenletes barnára.  Enni Lengyelországban - a bigoshttp://egyunkigyunk.postr.hu/enni-lengyelorszagban-a-bigos Gondolom, első blikkre nektek is a székelykáposzta ugrik be, ami nem csoda. A bigos pont úgy néz ki, mint a mi káposztás kajánk, talán a színe sötétebb, amióta a spanyolok és portugálok a paradicsomot meghonosították Európában. Főleg téli étel (a tradicionális karácsonyi menüből például egyszerűen nem hiányozhat), de bármikor leküzdhető.  Bigos: Lengyel húsos káposztahttp://www.168ora.hu/lengyelkonyha/a-fuszerek-kozul-nem-hianyozhat-az-aszalt ... A híres-nevezetes bigos tulajdonképpen a székelykáposzta testvére. Alapvető jellegzetessége, hogy nincs olyan recept, amely ne legalább 8 személyes adaggal számolna, tehát nagy mennyiségben készítik, a másik tulajdonsága, hogy minél tovább főzik, annál jobb lesz. És persze: ahány ház, annyiféle módon csinálják, szinte lehetetlen alapreceptről beszélni. Bele lehet tenni mindenféle húst, főttet, sültet, füstöltet, disznót, marhát, szárnyast, szalonnát, kolbászt, minél többféle van benne, annál jobb.  Scsí leves (orosz)http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/suru+scsi Scsí az orosz konyha levese, melynek fő alkotóeleme a savanyú vagy friss káposzta. Van hígabb, van sűrűbb. Ez utóbbiból készítünk egy tányérra valót. Nagyon finom!  Káposztás pirog (orosz)http://www.pink.hu/kukta/egyszeru-kaposztas-pirog-recept-kelt-teszta-2119812 Laktató második fogás lehet a hagyományos, kelt tésztából készült orosz étel, a káposztás pirog. Próbáld ki!  desszert.eu - Toros káposztahttp://desszert.eu/toroskaposzta Egy igazi téli étel! Az ilyenkor eltett savanyú káposzta felhasználására rögtön egy jó tipp. Toros káposzta recept képekkel, lépésről-lépésre.  Fejes káposzta - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember. Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek.  Házi praktikák: A savanyú káposztahttp://www.polc.hu/konyv/a_savanyu_kaposzta/103129/ Gasztronómiai könyvek - Házi praktikák sorozat: A savanyú káposzta. Tudnivalók és receptek. (Cser Kiadó). Eredeti cím: Sauerkraut / Traditon, Gesundheit, Rezepte.  A 100 legjobb káposztás finomsághttp://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=19675&type=22&_v=T ... Toró Elza: A 100 legjobb káposztás finomság. Kevés olyan zöldségfajtánk van, amely akkora népszerűségnek örvend, mint a káposzta, talán csak a burgonya vetekedik vele. Évszázadokon keresztül a szegény embernek, és a gazdagnak is gyakran az asztalára került, annyi különbséggel, hogy a szegény egyszerűen, míg a gazdag jól megrakva fogyaszthatta. Számomra az ünnepi ebéd és a töltött káposzta fogalma szorosan összekapcsolódik.
bookline.hu  demecseri káposztás napokhttp://kaposztasnapok.hu/ Demecser neve a köztudatban úgy élt, mint a káposztasavanyítás prominens helye. A természeti adottságok, a föld, az infrastruktúra lehetővé tette a nagyüzemi gyártást is. Demecseri káposztás napok: A káposztás ételeket főző és kóstoltató csapatok mellett színes kulturális program, kirakodóvásár, kézművesek, versenyek, tombola várja az ide látogatókat.  Töltöttkáposzta Fesztivál - Parajdhttp://www.kaposztafesztival.ro/ A Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál, Románia első gasztronómiai fesztiválja, egy egyedi és jellegzetesen Parajdhoz fűződő esemény lett. Parajd – egy Hargita megyei kis község – a Görgényi havasok lábánál, Maros megye határán fekszik. A Töltöttkáposzta-Fesztivál minden évben szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. Gyökerei 18 évvel nyúlnak vissza a múltba, egy nemzetközi konferenciáig, melynek témája a falusi turizmus volt és szintén Parajdon zajlott. E rendezvény keretén belül jelen volt Alexandru Mironov úr is, az akkori Ifjúsági és Sport Miniszter. Ő vetette fel az ötletet mindkét félnek, a román és a magyar jelenlevőknek, hogy tegyék félre a két nemzet közti nézeteltéréseket és fogjanak gasztronómiai „csatába” a töltöttkáposzta területén, amely olyan részét képezi a konyhaművészetnek, mellyel mindkét nép büszkélkedhet. A kihívást elfogadták és így került megszervezésre az első fesztivál Pusztamérgesen, Magyarországon 1994-ben...  Káposztafesztivál Székelyföldönhttp://www.dunatv.hu/otthon/kaposztafesztival_szekelyfoldon.html Az erdélyi konyha egyik legkelendőbb zöldsége a káposzta, és ahogy azt a híres káposztatermelő falu, Kobátfalva lakói mondják, az egyik legfinomabb is. "Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy mikor ehetünk káposztát." Így sírta vissza a káposztás ételeket Mikes Kelemen, még Törökországban is. Nem csoda hát, ha évente megünneplik a káposztát Székelyföldön.
Már csak az a kérdés, a szárhelyi vagy a kobátfalvi káposzta a jobb?  A csodatévő káposztaleveshttp://www.polc.hu/konyv/a_csodatevo_kaposztaleves/167565/ Ön is azok közé a fogyni vágyók közé tartozik, akik arról ábrándoznak, hogy egy éjszaka majd csoda történik: este némi túlsúllyal fekszenek le és reggelre karcsún ébrednek? Nos, csodát nem tudunk tenni, csak egy pici varázslatot: heti 5 kiló mínuszt. A sztárok és a topmodellek titkos receptjével, a "csodatévő" káposztalevessel egészségesen és ráadásul éhezés nélkül szabadulhat meg felesleges kilóitól.  Tomakonyha: Párolt káposztahttp://tomakonyha.blogspot.com/2010/02/parolt-kaposzta.html Ki lett adva ukázban a hétvégén, hogy a család sült kolbászt enne kolbászzsírral kevert krumplipürével. Nem gond, viszont ehhez kell a jóféle párolt káposzta is, anélkül nem lehet disznótorost enni...A párolt káposzta melegen és hidegen egyaránt remek kísérője lehet a disznótorosnak, sertés sülteknek, sült liba vagy kacsahúsnak.
Tehetjük szendvicsbe, ehetjük zsíros kenyérrel vagy csak úgy magában is.  Kocsonyahttp://kocsonya.wyw.hu/ Kocsonya: Jellegzetes téli egytálétel. A hagyományos sertéskocsonyán kívül, készíthetünk halkocsonyát, baromfikocsonyát, gyümölcskocsonyát, aszpikos hidegtálat is. Finom kocsonya receptek, videóreceptek összegyűjtésével segítünk a kocsonya elkészítésében is!  Receptkeresőhttp://receptek.wyw.hu/ WYW recept katalógus és receptkereső. Receptek, ételfutárok, fűszerek, ételek, és cukrászok kaposzta.wyw.hu gyűjteménye. Gasztronómiai fórumok, és TV műsorok. Magyar ízek receptjei.  Fogyókúrahttp://fogyokura.wyw.hu/ Fogyókúrás módszerek, diéták, fogyókúrás receptek. Alakformáló kezelések és nem utolsó sorban maga a sport fogyókúrás hatásai. Tippek és tanácsok méregtelenítéshez, egészséges étkezéshez. Mert fogyni okosan és vidáman is lehet!  Vitaminokhttp://vitamin.wyw.hu/ Ezen az oldalon igyekszünk összegyűjteni mindent, a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen vitaminokról és táplálékkiegészítőkről. Oldalunkon hasznos információkat találsz a természetes vitaminforrásokról, vitaminhiányról valamint válogathatsz a vitaminboltok között.  Szilveszterhttp://szilveszter.wyw.hu/ Szilveszter, Újév: Szilveszteri programok, bulik hogy ne teljen el unalmasan az év vége. Szilveszteri, újévi képeslapok, sms-ek, idézetek hogy a barátokat, családtagokat is köszönteni tudjad. Azoknak is a segítségére lehetünk, akik a konyhában készülődnek: szilveszteri receptek, ételek és italok Szilveszterre.  Karácsonyi receptekhttp://karacsonyireceptek.wyw.hu/ Karácsonyi receptek gyűjteménye, hogy az ünnepi asztal tökéletes legyen. Összegyűjtöttük a Karácsonyi, Adventi időszakra jellemző leveseket, főételeket, süteményeket, desszerteket. Segítünk a házi szaloncukor, ehető karácsonyfa díszek elkészítésében is.  Pogácsahttp://pogacsa.wyw.hu/ Hidegen és melegen egyaránt nagy kedvenc a pogácsa! Gyűjteményünkben megtalálod a finomabbnál finomabb pogácsa recepteket: burgonyás, vajas, tepertős, tejfölös, sajtos, juhtúrós és káposztás pogácsákat valamint diétás pogácsákat is. Hasznos tippek és tanácsok a sütéséhez.  Süteményhttp://sutemeny.wyw.hu/ Sütemény receptek: Édes és sós sütemények, torták, desszertek ünnepekre és hétköznapokra. Sütőben sült vagy sütés nélküli sütemény receptek. Nálunk a gyakorlott és kezdő konyhatündérek is találnak megfelelő receptet. Ajánlj Te is receptes oldalt gyűjteményünkbe.  Vital.hu: Káposztával a rák ellen?http://www.vital.hu/themes/health/cabbage1.htm Tápanyagtartalma, fekélyellenes hatása, rákmegelőző élelmiszer. Ezt a mindig kéznél lévő zöldségfélét széles körben alkalmazza a hagyományos népgyógyászat. Nem csak, hogy vitaminokban, tápanyagokban gazdag étel, de a már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző szerepe is jelentős.  Vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea)http://hu.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea A vadkáposzta (Brassica oleracea oleracea), Brassica oleracea vad alfaja, kétnyári növény, első évben levelei tőrózsát formáznak, a többi Brassica-fajnál húsosabbak és vastagabbak, a mostoha környezetben a víz és a tápanyagok tárolására módosultak. A második évben a tápanyagok felhasználásával 1–2 méter magas szárat növeszt, amin számos sárga virágot hoz.  NoSalty: Káposzta - receptek képekkelhttp://www.nosalty.hu/alapanyag/kaposzta Káposzta alapanyaggal készíthető ételek receptjei, beszerzési és tárolási javaslatok. A fejes káposztát az ókori görögök nemesítették ki, míg a ma ismert változatai a középkorban alakultak ki. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és U-vitamint, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat.  Savanyú káposzta házilaghttp://rigorkaja.blogter.hu/123931/savanyu_kaposzta_hazilag A savanyú káposztát házilag pofonegyszerű elkészíteni, semmi ördöngösség nincs benne, és a hordós káposzta 2-3 hetes érési ideje alatt akár 3 nap alatt is beérik, az íze pedig
tapasztalataim szerint veri a nagyipari változatot. Lássuk hogyan készíthetjük el házilag ezt a több ezer éve kedvelt savanyúságot, ami már a kínai fal építésekor is a munkások elsőszámú c-vitamin forrása volt.  Káposztás ételekhttp://grocceni.com/tor/kaposzta.html grocceni.com - Káposztás ételek: Töltött, párolt, disznótoros káposzták, káposzta levesek, saláták...  Gyógynövénytár: Fejes káposztahttp://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Fejes_kaposzta?id=50 Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.
Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.
Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben. Konyhai felhasználás: Főzve, levesek, főzelékek, saláták formájában.  Káposzta leves diéta, fogyókúrahttp://www.fogyokura.org/kaposzta_leves_dieta A káposzta leves alapú fogyókúra talán a legrégebb óta közkézen forgó villámdiéta. Hatékonyságát az bizonyítja elsősorban, hogy nem hullott ki a köztudatból ilyen hosszú időn keresztül. Maga a káposzta, mely negatív kalóriás étel. A negatív kalóriás ételek azt jelentik, hogy kevesebb energiát nyer belőle szervezetünk, mint amennyit felhasznál a megemésztéséhez.  femina.hu: Káposzta-diétahttp://www.femina.hu/kalkulatorok/nepszeru_fogyik/kaposzta_kura Ha gyorsan szeretnél megszabadulni plusz kilóidtól, keresve sem találhatsz jobb módszert a savanyú káposzta-diétánál. A káposzta, amellett, hogy segíti az emésztést, remek zsírégető. Egy 84 grammos káposzta-adag csupán 15 kalóriát, 2 gramm szénhidrátot és 1 gramm fehérjét tartalmaz, viszont szintén 1 gramm rostot, zsírt pedig egyáltalán nem. A savanyú káposzta-diéta azonban kifejezetten rövid távra szól, legfeljebb egy hétig szabad tartani. A káposztát ezután is beépítheted étrendedbe, hiszen nagyon egészséges, azonban nem képezheti rendszeresen a főétkezéseket, mivel szervezetednek más tápanyagokra is szüksége van.  Terebess Online: Savanyú káposztahttp://terebess.hu/tiszaorveny/sauerkraut.html Erjesztéssel tartósított fehér káposzta, a közép- és kelet-európai konyhák kedvelt alapanyaga. A káposztát késsel vagy káposztagyaluval vékony csíkokra metélik vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel és ízesítőkkel (egész borssal, tormával, kaporral stb.) együtt lefedett hordóban vagy kádban erjesztik. Savanyú káposzta más nyelveken: Sauerkraut [német, angol], choucroute [francia], zuurkool [holland], crauti [olasz], col fermentada, chucrut, col picada en salmuera [spanyol], chucrute [portugál], surkal [svéd], kvasenaja kapuszta [orosz], kapusta kiszona, kapusta kwaszona [lengyel], rauginti kopustai [litván], suan cai [kínai]  Stromi Kft. - Vecséshttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/ Kiváló minőségű, helyi, tájjellegű savanyúságok előállításával, feldolgozásával állunk jelenlegi és leendő partnereink rendelkezésére. Tradicionális sváb,titkos,családi receptek alapján alakítottuk sajátos ízesítésünket. Termékskálánkon több mint 40 féle savanyúság található! Legnagyobb mennyiségben rendelt és készített savanyúság: A Vecsési savanyított káposzta.  Receptek a savanyú káposztávalhttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/erdekessegek+a+savanyusaghoz/receptek+a ... Egészséges életmód káposztával. Receptek a savanyú káposztával: Vecsési svábos kacsa, Csülkös bableves sörrel, Káposztás kifli.  Méregtelenít és fogyaszthttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/erdekessegek+a+savanyusaghoz/egeszseges ... Azt eddig is tudtuk, hogy a savanyú káposzta egészséges, sok C vitamint tartalmaz. Most új oldaláról ismerhetjük meg: segít a fogyókúrázóknak. Könnyen,gyorsan leadhatunk 2-3 kilót.  Vecsési káposzta ünnepehttp://www.vecsesisavanyukaposzta.hu/vecsesi+kaposzta+unnepe/vecsesi+kaposzt ... Vecsési Káposzta Ünnepe (Wetscheser Krautfesta) A Vecsési Káposztafeszt időpontja: minden év szeptembere.
Helyszíne: Vecsés, Faluközpont (Epres). Minden év őszén megrendezésre kerülő egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ünnepség. 2 nap a káposzta körül! Káposztás ételkülönlegességek főzése, kóstolása, vására.
Savanyúságverseny, Káposztafeszt Foci Kupa. Terményáldás a Falusi Óplébánia templomban, Zenés felvonulás, koncertek,
híres fellépők, kirakodó vásár, gyermek hinták, légvárak...  Vecsési Káposzta Fesztiválhttp://www.vecsesikaposztafeszt.hu/ Ahhoz, hogy a vecsési káposzta hungarikummá váljék, (mint pl. a szegedi paprika) az önkormányzat és a feldolgozók együttműködése szükséges. A vecsési káposzta hírnevének megőrzése, a különleges minőség biztosítása a mi generációnk feladata. Ennek jegyében szervezzük meg évente a Káposztafeszt–et hiszen nem lehet más célunk, mint a generációról generációra öröklött hagyományok továbbvitele és fejlesztése, a méltán híres vecsési káposzta hírnevének további öregbítése kontinensünkön és szerte a nagyvilágban.  Vecsési savanyúságok - Sauer Bt.http://www.users.monornet.hu/sauer/termek.htm Vecsési savanyúságok - Sauer Bt. Káposzták és káposztával töltött vecsési savanyúságok.  elzászi savanyú káposzta (francia)http://www.aftouch-cuisine.com/recette/choucroute-alsacienne-29.htm Az elzászi savanyú káposzta (Choucroute Alsacienne) mindig fehérborban főzik meg és lehetőleg libazsírral.  Reuben sandwich (USA)http://whatscookingamerica.net/History/Sandwiches/ReubenSandwich.htm Reuben sandwich (USA) - Savanyú káposztás melegszendvics. Majonézzel (vagy Ezersziget dresszinggel) megkent két szelet rozskenyér. Az egyik szeletre tegyünk egy réteg savanyú káposztát, tetejére "corned beef" következik, majd egy szelet ementáli sajt. Végül borítsuk rá a másik szelet rozskenyeret a majonézes felével. Kívül vékonyan kenjük be vajjal a szendvicset és pirítsuk grillen vagy toast-sütőben egyenletes barnára.  Enni Lengyelországban - a bigoshttp://egyunkigyunk.postr.hu/enni-lengyelorszagban-a-bigos Gondolom, első blikkre nektek is a székelykáposzta ugrik be, ami nem csoda. A bigos pont úgy néz ki, mint a mi káposztás kajánk, talán a színe sötétebb, amióta a spanyolok és portugálok a paradicsomot meghonosították Európában. Főleg téli étel (a tradicionális karácsonyi menüből például egyszerűen nem hiányozhat), de bármikor leküzdhető.  Bigos: Lengyel húsos káposztahttp://www.168ora.hu/lengyelkonyha/a-fuszerek-kozul-nem-hianyozhat-az-aszalt ... A híres-nevezetes bigos tulajdonképpen a székelykáposzta testvére. Alapvető jellegzetessége, hogy nincs olyan recept, amely ne legalább 8 személyes adaggal számolna, tehát nagy mennyiségben készítik, a másik tulajdonsága, hogy minél tovább főzik, annál jobb lesz. És persze: ahány ház, annyiféle módon csinálják, szinte lehetetlen alapreceptről beszélni. Bele lehet tenni mindenféle húst, főttet, sültet, füstöltet, disznót, marhát, szárnyast, szalonnát, kolbászt, minél többféle van benne, annál jobb.  Scsí leves (orosz)http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/suru+scsi Scsí az orosz konyha levese, melynek fő alkotóeleme a savanyú vagy friss káposzta. Van hígabb, van sűrűbb. Ez utóbbiból készítünk egy tányérra valót. Nagyon finom!  Káposztás pirog (orosz)http://www.pink.hu/kukta/egyszeru-kaposztas-pirog-recept-kelt-teszta-2119812 Laktató második fogás lehet a hagyományos, kelt tésztából készült orosz étel, a káposztás pirog. Próbáld ki!  desszert.eu - Toros káposztahttp://desszert.eu/toroskaposzta Egy igazi téli étel! Az ilyenkor eltett savanyú káposzta felhasználására rögtön egy jó tipp. Toros káposzta recept képekkel, lépésről-lépésre.  Fejes káposzta - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható. A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember. Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek.  Házi praktikák: A savanyú káposztahttp://www.polc.hu/konyv/a_savanyu_kaposzta/103129/ Gasztronómiai könyvek - Házi praktikák sorozat: A savanyú káposzta. Tudnivalók és receptek. (Cser Kiadó). Eredeti cím: Sauerkraut / Traditon, Gesundheit, Rezepte.  A 100 legjobb káposztás finomsághttp://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=19675&type=22&_v=T ... Toró Elza: A 100 legjobb káposztás finomság. Kevés olyan zöldségfajtánk van, amely akkora népszerűségnek örvend, mint a káposzta, talán csak a burgonya vetekedik vele. Évszázadokon keresztül a szegény embernek, és a gazdagnak is gyakran az asztalára került, annyi különbséggel, hogy a szegény egyszerűen, míg a gazdag jól megrakva fogyaszthatta. Számomra az ünnepi ebéd és a töltött káposzta fogalma szorosan összekapcsolódik.
bookline.hu  demecseri káposztás napokhttp://kaposztasnapok.hu/ Demecser neve a köztudatban úgy élt, mint a káposztasavanyítás prominens helye. A természeti adottságok, a föld, az infrastruktúra lehetővé tette a nagyüzemi gyártást is. Demecseri káposztás napok: A káposztás ételeket főző és kóstoltató csapatok mellett színes kulturális program, kirakodóvásár, kézművesek, versenyek, tombola várja az ide látogatókat.  Töltöttkáposzta Fesztivál - Parajdhttp://www.kaposztafesztival.ro/ A Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál, Románia első gasztronómiai fesztiválja, egy egyedi és jellegzetesen Parajdhoz fűződő esemény lett. Parajd – egy Hargita megyei kis község – a Görgényi havasok lábánál, Maros megye határán fekszik. A Töltöttkáposzta-Fesztivál minden évben szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. Gyökerei 18 évvel nyúlnak vissza a múltba, egy nemzetközi konferenciáig, melynek témája a falusi turizmus volt és szintén Parajdon zajlott. E rendezvény keretén belül jelen volt Alexandru Mironov úr is, az akkori Ifjúsági és Sport Miniszter. Ő vetette fel az ötletet mindkét félnek, a román és a magyar jelenlevőknek, hogy tegyék félre a két nemzet közti nézeteltéréseket és fogjanak gasztronómiai „csatába” a töltöttkáposzta területén, amely olyan részét képezi a konyhaművészetnek, mellyel mindkét nép büszkélkedhet. A kihívást elfogadták és így került megszervezésre az első fesztivál Pusztamérgesen, Magyarországon 1994-ben...  Káposztafesztivál Székelyföldönhttp://www.dunatv.hu/otthon/kaposztafesztival_szekelyfoldon.html Az erdélyi konyha egyik legkelendőbb zöldsége a káposzta, és ahogy azt a híres káposztatermelő falu, Kobátfalva lakói mondják, az egyik legfinomabb is. "Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy mikor ehetünk káposztát." Így sírta vissza a káposztás ételeket Mikes Kelemen, még Törökországban is. Nem csoda hát, ha évente megünneplik a káposztát Székelyföldön.
Már csak az a kérdés, a szárhelyi vagy a kobátfalvi káposzta a jobb?  A csodatévő káposztaleveshttp://www.polc.hu/konyv/a_csodatevo_kaposztaleves/167565/ Ön is azok közé a fogyni vágyók közé tartozik, akik arról ábrándoznak, hogy egy éjszaka majd csoda történik: este némi túlsúllyal fekszenek le és reggelre karcsún ébrednek? Nos, csodát nem tudunk tenni, csak egy pici varázslatot: heti 5 kiló mínuszt. A sztárok és a topmodellek titkos receptjével, a "csodatévő" káposztalevessel egészségesen és ráadásul éhezés nélkül szabadulhat meg felesleges kilóitól. 
|
| Oldal leírása kaposzta.wyw.hu: Káposzta katalógus. Káposzta információk, káposztával, káposztafélékkel kapcsolatos weboldalak gyűjteménye. Káposzás ételek és káposzta receptek. Gyűjteményünkben 205 válogatott káposzta témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz! Hirdetések
Közösség |